INTRODUCTION: The FATHEAD MINNOW

General Description, Biology, Habitat, Distribution:
the fathead Minnow Pimephales promelas Rafinesque is a member of the fish heimo Cyprinidae, the largest heimo of fathe with more over 2,000 species worldwide and almost 300 extant in North America (Jenkins & Burkhead, 1994). Minnow ’ n nimen etymologia juontuu koiraan pään muodosta (Pimephales – ”fat head”) ja sen väri jalostusuroksilla (promelas – ”forward” ja ”black”) (Mettee et al., 1996). ”Rasvapää” jalostuksen aikana johtuu pääasiassa epiteelisolujen lisääntymisestä sen etummaisessa dorsumissa. Aikuisilla minneillä on kohtalaisen puristunut ruumis, lyhyt, tylppä kuono ja hieman subterminaalinen suu. Värit ovat ylävartalosta oliivinruskeaan ja alavartalosta hopeanvalkoinen, jossa on tumma keskisivuraita. Aikuiset vaihtelevat 40-100 mm TL ja niissä esiintyy voimakasta seksuaalista dimorfismia. Nuptiaaliset urokset ovat yleensä naaraita kookkaampia, ja niiden kuonossa on kiimaisia tuberkkeleita ja niskassa on näkyvä huokoinen rugoosikudos (Jenkins & Burkhead, 1994; Mettee et al., 1996).

Isopääkaijat asuttavat tyypillisesti pienten purojen altaita ja selkävesiä, mutta niitä tavataan satunnaisesti suuremmissa puroissa, lammissa ja järvissä. Ne pysyttelevät yleensä lähellä rantaviivaa tai lähellä weedy cover-suojaa. Aikuiset ovat kaikkiruokaisia ja syövät hyönteisiä, leviä, detritusta ja mikroruokoa (Jenkins & Burkhead, 1994). Fatheadit saivat alkunsa kaikkialla Keskilännessä ja Mississippin yläjuoksulla, lännessä Utahiin, pohjoisessa Kanadaan ja idässä Maineeniin. Suosio syöttinä minnow on johtanut fathead esittelyt kaikkialla Yhdysvalloissa johtuvat syötti-ämpäri vapauttamista tai hautomo escapement.

sukukypsyys saavutetaan neljästä kuuteen kuukauteen niin, että naaraiden koko on noin 40 mm TL ja urosten 48 mm TL. Kutu tapahtuu luontaisesti toukokuusta elokuuhun (15-32 EC) tyynillä purojen matalikoilla ja rannoilla lammissa. Koiraat valitsevat ja valmistelevat pesäpaikan puolustaen sitä tunkeilijoilta ja päästäen vain sinnikkäät naaraat sisään ja kutemaan. Pesät sijaitsevat tyypillisesti uponneiden kivien tai oksien alapinnalla. Naaraat kutevat 2-16 päivän välein tuottaen jopa 10 000 munaa kolmen kuukauden lisääntymiskaudella (Gale and Buynak, 1982). Koiraat suojaavat munia saalistukselta ja kannibalismilta ja viuhkamunamassat häntäevillä ja selkäevillä hapen saatavuuden lisäämiseksi. Pesäpaikan pesimiseen käytettävällä sienimäisellä niskatyynyllä on makunystyjä, jotka pystyvät kemosensoriseen munien kunnon arviointiin, ja sen uskotaan tuottavan aineita, joilla on fungisidisia ominaisuuksia (Jenkins & Burkhead, 1994). Munat kuoriutuvat 4-10 päivässä lämpötilasta riippuen. Korkean hedelmällisyyden ja vanhempien huolenpidon yhdistelmä on ristiriidassa r – ja K-valintamallin (Jenkins & Burkhead, 1994) kanssa.

läskipäät ovat vertaansa vailla toksikologisessa tutkimuksessa, joka koskee saastumisen vaikutuksia makean veden luonnonvaroihin. Epäsuotuisien olosuhteiden sietäminen ja kutemisen helppous tekevät isäpääskystä ihanteellisen laboratorioviljelyyn. Poikaskantaa voidaan pitää kutukunnossa ympäri vuoden varmistaen, että toukkakaloja on jatkuvasti saatavilla myrkyllisyystestejä varten. Jätevesipäästöjen arviointia ja säätelyä varten on kehitetty akuutin (USEPA, 1993), lyhytaikaisen kroonisen (USEPA, 1994), varhaisen elinkaaren (els)(ASTM, 1993) ja elinkaaren (Benoit, 1981) toksisuuden standardoituja testejä.


naiset (vasemmalla) ja miehet (oikealla) fathhead minnow, Pimephales promelas.
koiraalla on kasvukunnossa rostraalinen tuberkkeli.
kuvitus Joseph Tomelleri (luvalla).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.