Inleiding: De FATHEAD MINNOW

algemene beschrijving, Biologie, Habitat, verspreiding:
De fathead minnow Pimephales promelas Rafinesque is lid van de visfamilie Cyprinidae, de grootste familie van vissen met meer dan 2000 soorten wereldwijd en bijna 300 bestaande in Noord-Amerika (Jenkins & Burkhead, 1994). Etymologie van de naam van de minnow is afgeleid van de vorm van het hoofd van het mannetje (Pimephales – “fat head”) en de kleur in het fokken van mannetjes (promelas – “forward” en “black”) (mettee et al., 1996). De “vetkop” tijdens het fokken is voornamelijk toe te schrijven aan de proliferatie van epitheliale cellen langs zijn voorste dorsum. Volwassen witvissen hebben een matig samengeperst lichaam, een korte, stompe snuit en een iets subterminale mond. Kleuren zijn olijf tot bruin op het bovenlichaam en zilverwit op het onderlichaam met een donkere middenzijdige streep. De volwassenen variëren van 40-100 mm TL en tonen sterk seksueel dimorfisme. Huwelijksmannetjes zijn meestal groter dan vrouwtjes met geile knobbeltjes op de snuit en een prominent pad van sponsachtig rugoseweefsel op de nek (Jenkins & Burkhead, 1994; Mettee et al., 1996).

Fathead minnows bewonen meestal de poelen en backwaters van kleine kreken, maar komen af en toe voor in grotere beken, vijvers en meren. Ze blijven meestal in de buurt van de kustlijn of dicht bij onkruidbedekking. De volwassen dieren zijn omnivore etende insecten, algen, detritus en microkristallen (Jenkins & Burkhead, 1994). Fatheads zijn ontstaan in het Midwesten en de Upper Mississippi River drainage, west naar Utah, noord naar Canada, en oost naar Maine. Populariteit als Aas minnow heeft geleid tot fathead introducties in de Verenigde Staten als gevolg van aas-emmer release of broederij echappement.

rijpheid wordt bereikt in vier tot zes maanden bij een grootte van ongeveer 40 mm TL voor vrouwen en 48 mm TL voor mannen. Paaien gebeurt van mei tot en met augustus (15EC tot 32EC) in kalme ondiepten van beken en langs kustlijnen in vijvers. Mannetjes selecteren en bereiden de nestplaats te verdedigen tegen indringers en alleen toestaan hardnekkige vrouwtjes naar binnen te gaan en paaien. Nesten bevinden zich meestal op de onderzijde van ondergedompelde stenen of takken. Vrouwtjes paaien fractioneel om de 2 tot 16 dagen en produceren tot 10.000 eieren in een drie maanden broedseizoen (Gale en Buynak, 1982). Mannetjes beschermen eieren tegen predatie en kannibalisme en waaiereimassa ‘ s met caudale en dorsale vinnen om de beschikbaarheid van zuurstof te verhogen. De sponsachtige nape pad, gebruikt voor het schrobben van de nestplaats, heeft smaakpapillen die chemosensorische beoordeling van de toestand van de eieren mogelijk maken en wordt verondersteld stoffen met fungicide eigenschappen te produceren (Jenkins & Burkhead, 1994). Eieren komen uit in 4 tot 10 dagen, afhankelijk van de temperatuur. De combinatie van hoge vruchtbaarheid en ouderlijke zorg staat in contrast met de normale aspecten van het R – en K-selectiemodel (Jenkins & Burkhead, 1994).in toxicologisch onderzoek naar de effecten van verontreiniging op zoetwaterbronnen is de “fathead minnows” ongeëvenaard. Tolerantie van ongunstige omstandigheden en het gemak van paaien maken de fathead minnow ideaal voor laboratoriumkweek. Het broedbestand kan het hele jaar door in paaiconditie worden gehouden om een constante aanvoer van larvevissen voor toxiciteitstests te garanderen. Gestandaardiseerde tests voor acute (USEPA, 1993), chronische (USEPA, 1994), vroege levensfase(ELS) (ASTM, 1993) en levenscyclus (Benoit, 1981) toxiciteit zijn ontwikkeld voor de beoordeling en regulering van effluent lozingen.


Vrouwelijk (links) en Mannelijk (rechts) fathead minnow, Pimephales promelas.
Het mannetje wordt geïllustreerd in kweekconditie met rostrale knollen. illustraties van Joseph Tomelleri (met toestemming).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.